Puding caramel
Bahan-bahan
Gula (10 sudu besar)
250 ml Susu uht
Cara-cara
1. Caramel
Masukkan 5 sudu gula + 2 sudu air (5:2) (tp aku suka guna 4:2)
Panaskan guna api perlahan sehungga gula jadi warna perang
Masukkan dalam acuan (kena cepat, nnti keras plak)
Asingkan sebentar
2. Puding
Gunakan bekas lain yer
Masukkan 3 biji telur + 2 biji telur kuning sahaja
Masukkan 5 sudu gula
Pukul slow2
Panaskan susu sambil kacau (ada guna air soya) jangan sampai mendidih
Masukkan bahan2 tadi dan kacau
Lepas tu tuangkan kedalam acuan yang ada caramel tadi...
Lps tu sila kukus selama sejam pada 160 celcius
Lps kukus sejukkan dan masukkan dalam peti ais
Lps tu telangkupkan
Lepas tu potong
Lepas tu makan la
![]() |
Panaskan gula sampai jadi perang (gula hangus) |
![]() |
Gula hangus dimasukkan dalam acuan |
![]() |
3 biji telur + 2 kuning sahaja. kacau perlahan |
![]() |
Lepas panaskan telur+gula+susu |
![]() |
Kukus (aku tak cukup peralatan kukus, ala2 kukus la ni..) |
![]() |
Ni lepas 'kukus' macam hangus sebab aku kukus ala ala bakar... hahaha |
![]() |
Siap sudah |